"Många människor reagerar med s.k. hyperventilation (som de kanske uppfattar som svårighet att få luft) när de blir upprörda eller hamnar i ett stresstillstånd. Begreppet avser en grund, snabb andning "med bröstet". Motsatsen är då en djup, långsam andning "med magen/buken". Hyperventilation kan i sig leda till flera av de i ångest ingående symptomen och man kan komma undan dessa genom att verkligen djupandas med långsamma andetag.
----
När man andas för ytligt rubbas balansen mellan syre och koldioxid i kroppen. Visserligen andas vi ut koldioxid, men detta innebär inte att vi måste göra oss kvitt den helt. Tvärtom behövs det en väl avvägd halt koldioxid i kroppen. Blåser vi ut för mycket innebär detta bl.a. att vi får en minskad kalk- och fosforhalt i blodet. Blodkärlen i hjärnan dras samman så att blodflödet dit minskar. Detta är inte farligt men leder till yrsel, ostadighetskänslor, förändrad syn (dimsyn) och sus i öronen. Minskningen av olika ämnen i blodet leder dessutom till hjärtklappning, kallsvettning, illamående, mindre kramper, domningskänslor och myrkrypningar eller stickningar i huden.
Att lära sig "andas rätt" kan alltså vara en genväg till ångestfrihet för en hel del människor. Flera framstående forskare anser att hyperventilation är orsak till en stor andel av ångest/panikanfallen."
tisdag 13 november 2007
Hyperventilering igen..
Ett utdrag ur Christer L Nordlunds "Ångest - om orsaker, uttryck och vägen bort från den... ":
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
hej har precis börjat få en bättre insikt om ångesten o min hemska yrsel som kommit de sista månaderna. Tror det kan handla om hyperventilering, var kan man få hjälp med det o kolla om det verkligen är det som är orsken?
skulle bli glad om du skrev en ad om detta.
mvh tina
Skicka en kommentar